Asiakkaamme sanovat

Erinomainen

4.3 / 5

Trustpilot

Rengaslaskuri

Koko 1

/

R

Koko 2

/

R

Koko 1Koko 2Ero
Halkaisija---
Leveys---
Ympärysmitta---
Kierroksia/km---
Sivuseinä---

Nopeusmittarin virhe (Aseta Koko1 alkuperäiskokoon):

Nopeus10 km/h20 km/h30 km/h50 km/h70 km/h90 km/h110 km/h130 km/h
Todellinen--------

Nopeusmittarin virhe (Aseta Koko2 alkuperäiskokoon):

Nopeus10 km/h20 km/h30 km/h50 km/h70 km/h90 km/h110 km/h130 km/h
Todellinen--------

Miten rengaslaskuri toimii?

Rengaslaskuri on kätevä työkalu kaikille, jotka pohtivat renkaiden vaihtoa eri kokoon, haluavat vertailla eri rengasvaihtoehtoja tai haluavat tarkistaa nykyisten renkaiden yhteensopivuutta keskenään. Laskuri analysoi halkaisijaa, leveyttä, sivuseinämän korkeutta, ympärysmittaa ja kierroksia kilometriä kohden. Laskurin avulla saadaan selville, sopiiko renkaat hyvin omaan autoon. Rengaslaskuri ilmoittaa myös nopeusmittarin eron, eli sen, kuinka paljon renkaiden koko saa aikaan heittoa (eli virhettä) nopeusmittarin ilmoittamaan nopeuteen.

Rengaslaskurin käyttö on helppoa. Syötä nykyisen renkaasi ja uuden renkaan mitat laskurin kenttiin. Tuloksena saa vertailutiedot, joiden avulla kenen tahansa on helppo arvioida renkaiden yhteensopivuutta. Tämä auttaa pitämään huolen siitä, että auton suorituskyky ja turvallisuus eivät heikkene renkaiden vaihdon yhteydessä.

Miten rengasmerkintöjä luetaan?

Rengasmerkinnät voivat tuntua vaikeasti ymmärrettäviltä, mutta kaikille kirjaimille on olemassa yksinkertaiset selitykset. Käydään seuraavaksi läpi, mitä erilaiset merkinnät tarkoittavat.

Rengastyypin merkintä kertoo, millaiseen ajoneuvoon rengas on suunniteltu. Yleisimmät merkinnät ovat "P" (henkilöauto), "LT" (kevyt kuorma-auto), "ST" (perävaunu) ja "T" (vararengas). Toisin sanoen siis erilaisissa autoissa on eri rengaskoko, ja esimerkiksi ”LT”-merkintä, rengas on tarkoitettu kevyt kuorma-autoon.

Leveys ilmoitetaan millimetreinä ja se mitataan renkaan leveimmän kohdan sivuseinästä sivuseinään. Esimerkiksi rengasmerkinnässä ”LT245/75R16 120Q”, numero 245 tarkoittaa, että renkaan leveys on 245 millimetriä.

Suhteellinen korkeus, jota kutsutaan myös profiilisuhteeksi, ilmaistaan prosentteina. Se ilmaisee renkaan sivuseinämän korkeuden suhteen renkaan leveyteen. Esimerkiksi merkinnässä "LT245/75R16 120Q" 75 tarkoittaa, että sivuseinämän korkeus on 75 % renkaan leveydestä.

Renkaan rakenne ilmoitetaan seuraavilla kirjaimilla: "R" (radiaalirengas), "B" (vyörengas) ja "D" (diagonaalirengas). Yleisin rakenne nykyään on radiaalirengas, joten kirjain ”R” löytyy monista renkaista. Esimerkiksi "P215/65R15 95H"-merkinnässä kirjain ”R” kertoo siis renkaan olevan radiaalirengas.

Vanteen halkaisija ilmoitetaan tuumina ja se kertoo, minkä kokoiselle vanteelle rengas sopii. Esimerkiksi "LT245/75R16 120Q" renkaan merkintä ilmaisee, että rengas sopii 16 tuuman vanteelle.

Kantavuusindeksi puolestaan ilmaisee, kuinka paljon painoa rengas pystyy kantamaan. Renkaaseen merkitty numero viittaa kantavuusindeksitaulukkoon, josta kantavuuden voi tarkistaa. Esimerkiksi "LT245/75R16 120Q"-merkinnässä numero 120 tarkoittaa, että rengas kestää enintään 1400 kg lastin.

Viimeisenä rengasmerkintä on nopeusluokka. Kirjain kertoo, mikä on renkaan maksiminopeus. Esimerkiksi "LT245/75R16 120Q"-merkinnässä kirjain ”Q” tarkoittaa, että maksiminopeus on 160 km/h.

US DOT -koodi renkaan kyljessä on Yhdysvaltain liikenneministeriön määrittämä koodi. ”DOT” ilmaisee renkaan täyttävän liittovaltion standardit. Seuraavat kaksi kirjainta tai numeroa ovat tehdaskoodi (se ilmaisee valmistuspaikan). Seuraavat kaksi ovat rengaskokokoodi ja neljä viimeistä numeroa ilmaisevat valmistusviikon ja valmistusvuoden.

Paljonko rengaskoko saa poiketa?

Rengaslaskuri on hyödyllinen työkalu uusien ja nykyisten renkaiden vertailussa, mutta on myös oleellista ymmärtää, miten suuri ero alkuperäisten ja uusien renkaiden välillä saa olla. Yleinen nyrkkisääntö on, että ero ei saisi olla yli 3 prosenttia, jotta auton suorituskyky ja turvallisuus eivät merkittävästi heikkene.

Alkuperäisten rengasmittojen tietäminen ja huomioiminen on aina tärkeää, jotta ajaminen on uusillakin renkailla turvallista. Rengaslaskuri antaa tarkat tiedot vain, kun vertailu perustuu auton alkuperäisiin rengasmittoihin. On aina hyvä huomioida ilmoitetut vaihtoehtoiset rengaskoot, eikä ylittää suosituksia.

Autonvalmistajan suositukset ja pyöräkotelon tilan riittävyys ovat tärkeitä huomioon otettavia tekijöitä, joita rengaslaskuri ei voi arvioida. Onkin oleellista säilyttää turvallisen pieni ero alkuperäisten ja vaihtoehtoisten rengaskokojen välillä, jotta voi varmistua siitä, että valitut rengaskoot sopivat ja toimivat oikein ajoneuvossa. Sopiva koko tarkoittaa turvallisuutta ja ajomukavuutta.

Asiat, jotka on otettava huomioon renkaiden kokoa vaihdettaessa

Renkaiden kokoa vaihdettaessa on syytä huomioida aina muuta keskeinen tekijä. Tässä niistä tärkeimmät:

  • Nopeusmittarin ja matkamittarin toiminta: Rengaskoon muutos vaikuttaa kojelaudassa nähtävän nopeusmittarin ja matkamittarin lukemiin. Nopeusmittari näyttää todellista nopeutta pienemmän arvon, kun renkailla on suurempi halkaisija. Pienemmän halkaisijan renkaat taas saavat nopeusmittarin näyttämään todellista suuremman nopeuden.
  • Renkaiden vaihtaminen kerralla: On aina hyvä idea vaihtaa kaikki renkaat kerralla tai edes etu- tai takarenkaat parina. Tästä olisi hyvä pitää kiinni myös silloin, jos yksi rengas puhkeaa jonkin terävän esineen johdosta. Vaihdettavien renkaiden tulisi olla saman merkkisiä ja kokoisia kuin muut renkaat.
  • Vanteiden koon muuttaminen: Rengaskoon muutos vaatii usein myös vanteiden koon muuttamista. Jos siis haluat suuremmat renkaat, on usein syytä hankkia myös suuremmat vanteet.
  • Leveiden ja kapeiden renkaiden edut ja haitat: Leveillä renkailla on parempi pito kuivalla kelillä ja ne näyttävät urheilullisemmilta/aggressiivisemmilta, mutta ne voivat olla herkempiä vesiliirrolle ja aiheuttaa enemmän melua. Kapeat renkaat ovat normaalisti parempia lumessa ja vedessä, ja ne voivat parantaa polttoainetehokkuutta. Niiden heikkoutena voi olla huonompi pito kuivalla kelillä.

Renkaan halkaisija laskuri ja rengaslaskuri ovat hyödyllisiä työkaluja, kun vertailet eri rengaskokoja ja -vaihtoehtoja. Vannelaskuri puolestaan auttaa arvioimaan, minkä kokoiset ja tyyppiset vanteet sopivat uusiin renkaisiin. Renkaan koko vertailu on aina tärkeää, kun suunnitelmissa on rengaskoon muutos, ja halutaan varmistaa, että uudet renkaat toimivat hyvin eivätkä aiheuta ongelmia.

Ovoko tarjoaa laajan valikoiman renkaita, joten löydät varmasti autollesi sopivat vaihtoehdot helposti ja edullisesti. Sivustoltamme löytyy niin kitkarenkaat, nastarenkaat kuin kesärenkaatkin. Renkaiden vaihtamisen suunnittelu ja tarkka vertailu varmistavat, että autolla voi ajaa turvallisesti vaativissakin säissä ja että ajokokemus on aina miellyttävä.